Ets creatiu? On són els límits en el desenvolupament de la creativitat? reflexionem sobre aquestes qüestions i compartim petits consells parar treure l'artista que portes dins.
Què és la creativitat?
És probable que tu, com la majoria de nosaltres, estiguis atrapat en una mateixa rutina: t'aixeques, esmorzes, vas a la feina o estudies, menges, tornes al teu espai - oficina, t'acostes a gimnàs, sopars, et vas a dormir i comences de nou. La monotonia del dia a dia pot frenar el pensament creatiu, la imaginació, però ... I si disposes de més temps lliure com ara? Aquesta situació està afavorint l'aparició de propostes enginyoses i sorprenents però, no t'equivoquis, passar el temps no és sinònim de ser creatiu.
Així doncs, què és la creativitat? Segons la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), aquest terme fa referència a la "facultat de crear". En altres paraules, es tracta d'una capacitat pròpia dels éssers humans que ens permet "produir alguna cosa del no-res" mitjançant la nostra imaginació, d'allò que anomenem pensament creatiu. Però, és innat? Es neix creatiu? O s'aprèn a ser-ho amb el temps?
Per què parlem d'involució creativa?
El 1968, George Land va impulsar un experiment, en col·laboració amb la NASA, que tenia com a objectiu examinar les connexions cerebrals actives en la generació d'accions noves i analitzar així la capacitat creativa d'un grup de 1.600 nens i nenes. Quins van ser els principals resultats?
Es van realitzar diferents proves que van demostrar que, amb 5 anys, el 98% dels participants tenia aquesta facultat però, 5 anys després, només el 30% la conservava.
A més, quan aquests mateixos nens i nenes van repetir les proves amb 15 anys, el percentatge es va reduir a un 12% que seguia mantenint aquesta capacitat creativa. Land, per confirmar els seus resultats, va realitzar el mateix experiment amb 1.600 adults i va observar que només el 2% tenia aquesta facultat desenvolupada. La creativitat és innata? Sembla que sí però pateix un procés de desaprenentatge que aquest científic va cridar involució creativa.
Quins són els límits per ser creatiu?
I això per què passa? A mesura que anem creixent el nostre cervell es va omplint de coneixements especialitzats, és a dir, segons George Land, aquesta saviesa apresa o heretada perjudica les nostres habilitats més creatives. El nostre sistema educatiu, basat en assignatures i temes tancats, no està pensat per fomentar aquest pensament però, a més, els nostres hàbits diaris també ens imposen limitacions. Què frens podem tenir?
Procrastinació: Tendència a posposar tasques per por a afrontar nous reptes, deixem allò que ens preocupa per més endavant.
Pensar massa: Quan li donem voltes i voltes a un mateix problema no estem buscant solucions creatives, sinó que estem aplicant la lògica.
Perfeccionisme: Intentar controlar-ho tot no deixa marge a l'error, dóna lloc a una repetició d'hàbits ja apresos, s'aposta per allò segur i, per tant, no s'innova.
Dificultat per prendre decisions: Et costa decidir? Si ets creador sabràs que les coses no sempre surten bé. No obstant això, cal fer-ho per seguir avançant i, sobretot, no culpar després ningú per les nostres pròpies decisions.
A més, per ser creatiu, és aconsellable intentar trencar amb les rutines del dia a dia. Per exemple, si sols fer les teves tasques en un determinat ordre i de forma automàtica, opta per modificar-lo. Com arribes a la feina? Pots anar variant aquesta ruta? Són petites tonteries però, si evites el màxim possible caure en accions rutinàries, tindràs més possibilitats d'experimentar alguna situació inesperada que et exigeixi activar el teu creativitat.
Tècniques per inspirar-te i pensar diferent
Aquí la nostra primera recomanació és atrevir-se a viure experiències diferents que t'obliguin a sortir de la teva zona de confort, és a dir, de l'àrea on el domines tot i on no hi ha marge per a l'error. I poden ser petites coses com apuntar-se per primera vegada a una classe de ioga, aprendre a cuinar un nou plat amb un ingredient exòtic, invertir temps en un taller de manualitats ... Qualsevol activitat que t'interessi pot encaixar.
També és important conèixer-se, és a dir, disposar de temps tot sol per reflexionar sobre què sents i què necessites, per connectar amb un mateix i amb l'artista que tots tenim dins.
Aquests moments t'ajudaran a replantejar-te les coses, et permetran crear idees que, d'una altra manera, potser no haguessis obtingut mai. Necessites quedar-te a soles amb la teva ment i, per això, no importa on siguis.
A més, pot anar-te bé portar sempre una petita llibreta. Per què? El món que ens envolta pot servir-te d'inspiració i, quan menys t'ho esperes, pots descobrir alguna cosa que et cridi l'atenció i que, després, pugui ajudar-te a resoldre una situació o convertir-se en un desafiament creatiu. En realitat, en els tallers d'escriptura creativa, per exemple, se sol aconsellar dormir amb una llibreta ja que de vegades somiem amb idees que s'obliden al despertar-se. Hi ha qui fins i tot afirma que s'haurien anotar a les fosques, sense racionalitzar aquest pensament.
Finalment, necessites envoltar de persones que puguin inspirar-te, que no coartin la teva capacitat creativa sinó que t'ajuden a fer les coses d'una altra manera, que no et permetin posar-te excuses. Aquesta energia positiva, juntament amb la possibilitat de compartir inquietuds, fomentarà el teu enginy i et forçarà a plantejar nous punts de vista, a seguir jugant. Com deia Pablo Picasso, "tots els nens neixen artistes, el difícil és seguir sent un artista quan creixem".